Thursday, December 25, 2014

במבובייק לכולם

AMSTERDAM - אופני עיר סטייל אירופה





אם אתם רוכבי אופניים מקצועיים, או חובבי איכות הסביבה, כנראה שגם אתם נתקלתם בפוסט האחרון של אופיר פרום - במבובייק, שמתחיל במילים :"צריך את עזרתכם להגשים חלום"! כאחת שאופניים הם כלי הרכב הייחידי שלה, שחובבת מוצרים העשויים מחומרים מתכלים, ושניזונה מסיפורי חלומות של אחרים על בסיס יומיומי, החלטתי ליזום שיחה עם החולם.

אופיר פרום טכנאי אלקטרוניקה ותכנת מחשבים. עובד ביום בהמ-לט כשכיר, ובלילות מפתח יוזמות אישיות וכותב שירים, מתעסק כבר 20 שנה בתחום סטארטאפים כשמאחוריו, כך הוא מספר, כבר מספר אקזיטים.

לשאלתי איך עלה במוחו הרעיון ליצור אופני במבוק הוא משיב: "אני רוכב אופניים חובב, חזק בתחום איכות הסביבה והיזמות היא חלק בלתי נפרד ממני" לרוכבים שביניכם אוסיף כי הוא רוכב כבר 9 שנים עד 250 קמ בשבוע על Specialized XC 2007 ו- Bamboo XC 2014. פרום ממשיך: "לפני כ-7 שנים, באחת מנסיעות האופניים הארוכות, שוחחתי עם מישהו שבונה אופניים בהזמנה אישית. חיפשתי משהו כזה, זה היה הזמן שעלה לי הרעיון של הבמבוק".

הוא חשב שהמציא את הגלגל אך תחקיר קצר העלה שעוד ב-1896 היו קיימים אופני במבוק. ב-15 שנה האחרונות מייצרים אותם למכירה בכל העולם. הוא גילה שמייצרים אותן במדינות כמו אפריקה ואסיה, שם כוח העבודה זול יותר אך, משום שזה עובר דרך מתווכים או כמו שהוא קורא להם "סדנאות מפונפנות" המחיר מרקיע שחקים ל-15-20 אלף ש"ח. "נוצר מצב שבכל העולם נמכרים סה"כ 500 זוגות אופניים מבמבוק לשנה, מצב אשר משאיר את אופני הבמבוק כקטע גימיקי בלבד" הוא מוסיף בצער.

CHROMATIC - אופני עיר בגוון כסוף







הבמבוק הינו חומר גלם טבעי ומתכלה. צמח בעל מבנה הנדסי חזק גמיש וקל. אף על פי שגידולו אורך עשרות שנים הוא עדיין נחשב מהיר יותר בהשוואה לגידולו של עץ. ישנם כ-1500 סוגים של במבוק שנבדלים בזמן הגידול בחוזק, במראה, במבנה החיצוני שלהם ועוד. מתוכם שלושה סוגים שטובים לייצור השילדות. מדובר במלאכת ידיים הנעשית בידי מביני במבוק הנקראים במבוסרוס, ללא פליטת חומרים מזהמים וללא שימוש בחשמל.

אופיר פרום ואופני הבמבוק. קלות בשליש מאופני עיר רגילות








אחד מהפרמטרים המבוקשים ביותר בזמן בחירת אופניים הוא המשקל ובכך יתרונו של הבמבוק. אופני הבמבוק שוקלות כשליש ממשקלן של אופני עיר רגילות. שילדת קרבון, לשם ההשוואה, תהיה קלה משמעותית (1קג) אבל היא תעלה בין 7,000-30,000 שקל, שילדת קרבון גם תהיה שבירה יותר. כמו כן, לשילדות מתכת אין יכולת ספיגת זעזועים והן מפצות על כך עם בולמי זעזועים כבדים ויקרים.

שימוש בשרף טבעי ובסיבי פשתן וקוקוס





פרום מעוניין למכור את אופני הבמבוק בעשירית המחיר על מנת שיגיעו למספר רב יותר של אנשים, עלויות התקנים הן קבועות ויקרות והוא מניח שבעזרת הידע והנסיון שצבר בטכנולוגית הייצור של הבמבוק, הוא יוכל לקצר זמן העבודה על זוג אופניים מ-10 ימים ל-3 ימים. כך, הוא יכול להגיע ליעד של אופני במבוק ב-2000 ש"ח (ובעתיד אף פחות).


במבוק כפול. על ידי הפרשי טמפרטורה מכניסים צינור אחד לתוך השני




פרום עשה הרבה נסיונות, חקר בדק מפעלים בגאנה, סין, מלזיה, אינדונזיה, אף בברזיל ובהודו וייצר מספר אבות טיפוס. לבקשתי שיספר קצת על טכנולוגיות הייצור הוא מרחיב: "עד לפני 7-8 שנים החיבורים בעבר נעשו בצורה גסה. החיבורים לופפו בסלילי קרבון ונטבלו בשרף אפוקסי". 

לפרום היה חשוב להשתמש בחומרים ידידותיים לסביבה לכל אורך הייצור והוא מצא תחליף - שרף טבעי, אשר בנוסף לאג'נדה הסביביתית הוא גם נכון יותר לשימוש בבמבוק. כפי שהוא מפרט: "בעבר (כשעשו שימוש בדבקים מלאכותיים), מקדם ההתפשטות הטרמית של החומר היה קרוב למתכת ורחוק מהבמבוק, בשילדה כזו מתחילים להווצר סדקים בחיבורים בין האפוקסי לבמבוק. למדתי להשתמש בשרף טבעי ובסיבי פשתן וקוקוס, בהם ההתפשטות הטרמית קרובה לבמבוק. נוצר חיבור חזק, נכון יותר ועמיד יותר לאורך זמן"

ישנן מספר טכנולוגיות ייצור עם הבמבוק אשר פרום מתאים אותן לתכלית זוגות האופניים. הוא מפרט "למשל לאופני Down Hill הדורשות שילדה חזקה אשתמש בבמבוק מאסיבי ודופן עבה, או במבוק כפול, שיטה בה מחממים במבוק, כשהוא מתרחב מהחום, מכניסים במבוק נוסף לתוכו, וכשהחיצוני מתקרר הוא נצמד לפנימי. כך נוצר חומר חזק יותר. אמנם כבד יותר, אבל עומד בעומסים גבוהים.


CITY SPORT - אופני עיר ספורט אלגנט





בעודי פוזלת לדגם CITY SPORT אני מתעניינת אם הוא גם אחראי על ההחלטות העיצוביות האסטתיות פרום משיב: "מעבר לחוזק היה לי חשוב העניין האסטתי. המטרה לעשות חיבורים יפים, שיסתכלו ויגידו וואו! בא ממני מתוך רצון שיראה טוב"

אורבאנית שכמוני שקועה בתוך חלום אופני הבמבוק העירוניות, אבל לא יכולה שלא לחשוב על כך שיגנבו ממני תוך 5 דקות. היזם שגר מחוץ לעיר, מנסה להרגיע אותי: "קשה מאוד לנסר את הבמבוק, עדיף כבר לחתוך אופניים מברזל"

מה בתכנית העסקית? הוא קורא את מחשבתי ומשיב "כיום 200-300 אלף זוגות אופניים נמכרים בשנה ויש כ-200-300 חנויות אופניים, המספר הגבוה נובע מרכישות לילדים או "אופני יום כיפור", קונים אופניים זולים והם בדרך כלל מוצר רע שלא שורד וחבל. זורקים זבל, גורמים ליצר עוד ועוד אופנים שמיותרות ומזהמות את הסביבה, במקום לקנות זוג אופניים אחד במחיר ריאלי ידידותי ולתמיד. אני מעוניין לתפס חצי אחוז מתוך השוק ולגדול ברבע אחוז כל שנה"

ומה בהמשך? אני שואלת והוא מסביר בהתלהבות "אני רוצה להעביר את הייצור לארץ בשלב מאוחר יותר, כרגע אני מתמקד בקיצור שיטת הייצור". בשלב הבא של הפרוייקט פרום מתכנן להביא במבוסרו לארץ וללמד כאן בעלי מלאכה אומנים לעבוד בבמבוק, (טכניקות העבודה עליו שונות מאלו שבעץ).

לסיום אני מבררת האם הוא לא חושש מהעתקים ופרום משיב  "אני לא חושב שאפשר כל כך מהר ליישם את הידע והנסיון שצברתי, יותר כדאי להתחרות במי שמייצר אופניים רגילים, אבל את יודעת מה - שיעתיקו! העיקר שלכולם יהיו אופני במבוק"!

לאתר הבמבובייק בואו לכאן. לתמיכה בפרוייקט במבובייק בהאדסטארט בואו לכאן.

בנסיעת מבחן על האופניים, ובכתיבת פוסט זה השתתף חברי הטוב ורוכב אופניים מקצועי, אבי טל. רציתי להגיד לו: תודה!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...